Vad gör en teckenspråkstolk?

Teckenspråkstolken arbetar i sammanhang där det finns döva, hörselskadade och hörande som ska språkas. En teckenspråkstolk tolkar mellan det talade och det tecknade språket. Tolken sitter eller står fullt synlig framför den/de deltagare som vill ha den talade informationen på teckenspråk istället för i tal.

En person med kombinerad hörsel-och synnedsättning använder dövblindtolkning. Då anpassar tolken sig efter tolkanvändarens synfält och kan komma att teckna på ett närmare avstånd till tolkanvändaren, teckna i tolkanvändarens hand (taktilt teckenspråk) eller via tydligt tal upprepa vad talaren sagt.

 

Vad gör en skrivtolk?

En skrivtolk skrivtolkar det som sägs till text. Det betyder att tolken skriver på en dator vad som sägs, det visas sedan på en skärm för den döva/hörselskadade. Denna tolkmetod passar bra för döva/hörselskadade som inte behärskar teckenspråk.

 

Hur använder man tolk?

Att använda teckenspråkstolk är lätt!

Tolken behöver vara nära dig för att kunna höra bra och det bör vara upplyst i rummet. Om det är något som tolken inte hör eller uppfattar så kommer den att avbryta dig för att få ett förtydligande. När den hörselnedsatta personen tecknar kommer tolken att översätta detta till tal, i jag-form. Så när tolken pratar är det tolkanvändarens åsikt, inte tolkens. I övrigt så behöver du inte tänka på något särskilt under tiden som du blir tolkad. 

För att tolken ska kunna utföra ett så bra arbete som möjligt så förbereder hen sig noga innan uppdraget. Detta kan innebära att du blir kontaktad av tolken innan du ska bli tolkad. Detta just för att höra sig för om tolkningstillfället och göra dig medveten om att tolk är beställd.

Teckenspråks- & dövblindtolkar följer Kammarkollegiets riktlinjer "God Tolksed" och har tystnadsplikt.